Konsystencja ciasta na naleśniki czasem jest na tyle płynna, że trudno z niej uformować konkretne kształty. Podobnie wygląda kwestia nakładania gęstszego ciasta na patelnię i formowania z niego okrągłych placuszków. Nigdy nie uzyskać idealnie równo wykończonych krawędzi i wypieków o takiej samej średnicy. Chyba, że zainwestujesz w patelnię z wyżłobionymi wgłębieniami, tzw. dołkownicę.
Jak wyglądają patelnie dzielone?
Jeżeli szukasz typowo patelni do robienia placków czy jajek sadzonych, zwróć uwagę na modele dzielone. Są to patelnie z wyżłobieniami – dołkami, które mają identyczny rozmiar oraz kształt. To pozwala w jednym czasie przygotować nawet kilka porcji dania, a dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu oraz energii.
Patelnie dzielone powstają z różnych, nieprzywierających materiałów. Zazwyczaj są to takie kombinacje jak konstrukcja aluminiowa z powłoką granitową czy ceramiczną. Każde z tych połączeń gwarantuje po pierwsze równomierne nagrzewanie, a po drugie, mniejsze ryzyko przypalania dań. Co istotne, można używać mniej tłuszczu (masła, oleju), więc potrawy automatycznie stają się mniej kaloryczne.
Dołkownice – klasyczne i z zabawnymi wzorami
Dołkownice możesz spotkać w kilku wersjach do wyboru. Popularnym i uniwersalnym wyborem są modele klasyczne, w których zagłębienia mają gładkie krawędzi i spody. Pozwala to przygotować idealnie równe racuchy czy jajka sadzone – każde z nich przybiera ten sam kształt i rozmiar, więc niezwykle estetycznie prezentują się na talerzu.
Obok klasycznych naczyń, ciekawie prezentują się także te z zabawnymi wytłoczeniami w kształcie np. uśmiechniętych buziek. To doskonała propozycja dla rodziców, zwłaszcza tych, których dzieci są niejadkami. Każdego malucha i starszaka zainteresują wesołe placki, tak różniące się od innych powtarzalnych i mało urozmaiconych śniadań.
Możliwość przyrządzenia nawet 7 porcji w tym samym czasie zapewni rodzicom (i ich pociechom) jeszcze coś – znacznie krótszy czas oczekiwania na posiłek, a także brak kłótni o to, kto dostanie racucha czy jajko jako pierwszy.
Patelnie pojedyncze i duże
Poza dużymi patelniami dołkownicami mającymi kilka wgłębień w kształcie uśmiechniętych buziek, można jeszcze kupić patelnie z miejscem na jedno jajko czy placka. Ich zaletą jest mała średnica 13, a nawet 11,5 cm, a co za tym idzie – niska waga oraz maksymalnie szybki czas nagrzewania. Idealne na szybką przekąskę dla niecierpliwego głodomora!
Dołkownice to patelnie, które warto mieć w swojej kuchni. Na pewno korzystanie z nich poprawia estetykę potraw i ich powtarzalność. Nie ma problemu z serwowaniem dań w takich formach, jakie sobie zaplanowałeś. Brak rozlanego ciasta czy nieestetycznie wykończonych krawędzi placków sprawia, że gotowanie stanie się nie tylko przyjemniejsze, ale też bardziej ekonomiczne.
Partner artykułu: PrymusAGD

Cześć, nazywam się Andrzej Głogowski. Jestem pasjonatem budownictwa, remontów oraz pracy w ogrodzie. Od zawsze fascynowały mnie projekty, które pozwalają mi tworzyć coś nowego i pięknego. Jako „złota rączka” lubię dzielić się swoimi doświadczeniami i poradami, które mogą pomóc innym w realizacji ich domowych i ogrodniczych marzeń. Wierzę, że każdy może stworzyć wyjątkowe miejsce, które będzie odzwierciedleniem jego osobowości. Zapraszam do wspólnej podróży po świecie DIY!