Jak zbudować wędzarnie we własnym ogrodzie?

szynki i kiełbasy w wędzarni

Wędzone szynki, kiełbasy i ryby są bardzo smaczne i pożywne, a do tego znacznie przewyższają jakością swoje odpowiedniki dostępne w sklepach. Prawdziwym wyczynem jest kupić naprawdę wędzone produkty – zwykle ich smak wynika z dodania do nich aromatu wędzarniczego. Jeśli masz więc choćby niewielki ogródek, domowa wędzarnia ogrodowa jest najlepszym, co możesz zrobić aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem wędzonych wyrobów. Oto poradnik jak zbudować wędzarnię krok po kroku.

Samodzielna budowa wędzarni – co powinieneś o niej wiedzieć?

Aby zbudować wędzarnię ogrodową będziesz potrzebował nieco miejsca – ile? Trudno powiedzieć, zależy to bowiem od tego, jak dużą komorę planujesz wykonać oraz czy chcesz, aby zawierała ona dodatkowo piec chlebowy lub grilla. Poza tym potrzebne Ci będą również odpowiednie materiały – między innymi cegła szamotowa, komin, cegła lub drewno do budowy komory, i materiały na palenisko. Zobacz więc jak zbudować wędzarnię ogrodową.

Krok 1. – wybór i przygotowanie miejsca

Poprawnie wykonana wędzarnia ogrodowa może znajdować się w dowolnym miejscu ogrodu, nie stwarza bowiem dużego zagrożenia pożarowego. Warto jednak, aby nie zajmowała miejsca blisko domu lub altany, ponieważ będzie źródłem dymu i dość intensywnych aromatów. Aby zrobić wędzarnię, wystarczy powierzchnia o wymiarach ok. 40 x 50 cm – im więcej osób liczy Twoja rodzina, tym większa powinna ona być. Sam projekt wędzarni możesz przygotować również samodzielnie, stosując się do naszych porad.

Krok 2. – wybór materiałów do budowy wędzarni

Do wędzenia używa się dymu pochodzącego z ognia palącego się na palenisku – aby więc zbudować własną wędzarnię, musisz przygotować materiały odporne na wysokie temperatury, przy czym komorę wędzarni możesz wykonać z drewna liściastego, w niej bowiem temperatura będzie niższa. Rodzaje wędzenia są trzy, w zależności właśnie od temperatury panującej w komorze wędzenia:

  • na zimno (temperatura dymu od 16 do 22 stopni Celsjusza),
  • na ciepło (od 22 do 45 stopni Celsjusza),
  • na gorąco (od 45 do 60 stopni Celsjusza).

Czego więc potrzebujesz aby zrobić wędzarnię? W zależności od tego, jakiego rodzaju wędzarnię planujesz zbudować, potrzebne Ci będą:

  • wędzarnia murowana – kamienie polne lub kilkadziesiąt cegieł,
  • drewniana wędzarnia – deski,
  • cement i piasek,
  • przewód dymowy, np. aluminiowy,
  • do wykonania stropów wędzarni murowanej – pręty zbrojeniowe (fi 6 – 8), kilkanaście sztuk,
  • uchwyty do mocowania w komorze wędzenia poprzeczek do zawieszania wędzonej żywności,
  • komin lub kawałek metalowej rury do jego wykonania,
  • cegły szamotowe,
  • szczelne drzwiczki i termometr analogowy – są dostępne przez internet nowe lub używane w atrakcyjnych cenach.

wędzona szynka

Murowana wędzarnia ogrodowa

Do budowy komory wędzarniczej możesz użyć zarówno cegły, jak i polnych kamieni – wybierz materiał, który jest dla Ciebie najłatwiej dostępny. Obydwa będą się pięknie prezentowały w ogrodzie i, co ważniejsze, utrzymają dym wewnątrz w odpowiedniej temperaturze.

Wędzarnia drewniana

Na budowę wędzarni drewnianej potrzebujesz oczywiście drewna. Poleca się wyłącznie drewno drzew liściastych, na przykład drewno dębowe czy bukowe. Drewna iglastego nie powinno się używać do budowy wędzarni ze względu na znajdujące się w nim szkodliwe żywice, które mogą odkładać się na przygotowywanych produktach. W przypadku wędzarni drewnianych trzeba zwracać również baczną uwagę, aby żar nie dotykał krawędzi paleniska.

Alternatywy

Najbardziej ekonomicznymi pomysłami na własną wędzarnie są wędzarnia z beczki lub metalowa. Metalową wędzarnię wykonasz choćby z nieużywanego wkładu kominkowego lub metalowej beczki (spotkać można nawet wędzarnie ze starych metalowych szafek)

krok 3. – budowa wędzarni

Każda wędzarnia składa się z paleniska (w dolnej części konstrukcji) i komory wędzarni (w górnej części), pomiędzy którymi znajduje się kanał dymny. W szczycie komory wędzarniczej znajduje się komin odprowadzający dym, a w jej wnętrzu – pusta przestrzeń i zawieszone na ścianach uchwyty na poprzeczki do wieszania wędzonych produktów. Zarówno komora wędzarnicza jak i komora paleniska wyposażone są w drzwiczki.

Niezależnie więc czy planujesz wędzarnię z drewna czy murowaną, jej budowa jest podobna, a samo wędzenie odbywa się według prostego schematu – na dnie paleniska znajduje się żar emitujący dym, który poprzez przewód dymowy dostaje się do komory wędzarni. Jego nadmiar wydostaje się na zewnątrz przez komin.

Oto najprostszy sposób na domową wędzarnię. Najpierw należy zrobić palenisko – wykop w ziemi głęboki na ok. 40 cm dół o wymiarach 40 × 50 cm oraz dochodzący do niego, długi na ok. 1 metr, podłużny rów. W rowie umieść rurę aluminiową tak, aby jej wlot znajdował się w komorze przyszłego paleniska, a wylot był położony wyżej od niego. Na dnie paleniska i jego ściankach połóż cegły i zalej cienką warstwą betonu, aby całość się trzymała. Drugi koniec przewodu także obuduj cegłą.

W ten sposób powstała połączona z paleniskiem podstawa, nad którą możesz postawić wędzarnię – z beczki, murowaną, drewnianą. Na końcu zamontuj komin oraz drzwiczki w komorze wędzarni. Koniecznie wykonaj też osłonę nad palenisko – najlepiej z kawałka blachy.

Dlaczego warto zbudować wędzarnię ogrodową?

Proces wędzenia jest jednym z najstarszych sposobów konserwacji mięsa, towarzyszy ludzkości prawie od początków jej istnienia. Przygotowane w wędzarni produkty mają niepowtarzalny smak i aromat, a dodatkowo są znacznie zdrowsze niż wędliny czy kiełbasy kupowane w sklepach – możesz przygotować je i doprawić dokładnie tak, jak lubisz, a temperatura wędzenia nie pozbawi ich cennych składników odżywczych. W przypadku wędzenia w domu nie musisz stosować żadnych konserwantów, a ilość pracy potrzebnej do przygotowania swoich wyrobów jest znikoma.

Domowa wędzarnia to smak i wysoka jakość domowego mięsa, ryb i wędlin. Jeśli więc masz tylko taką możliwość, koniecznie postaw ją w swoim ogrodzie.

Materiał partnera

Dodaj komentarz