Każda, szanująca się pizzeria posiada profesjonalny piec do pizzy. Nie da się bowiem ukryć, że odpowiednio dobrane urządzenia mają ogromny wpływ na jakość tego, włoskiego dania, a także na szybkość jego przygotowania. Jednocześnie musimy zdać sobie sprawę z tego, że o profesjonalny piec do pizzy trzeba odpowiednio dbać. Znacznie przedłuży to żywotność urządzenia i zmniejszy ryzyko ewentualnych awarii. Wobec tego, jak można “zaopiekować” się piecem do pizzy, by służył nam jak najdłużej?
Każda, szanująca się pizzeria posiada profesjonalny piec do pizzy. Nie da się bowiem ukryć, że odpowiednio dobrane urządzenia mają ogromny wpływ na jakość tego, włoskiego dania, a także na szybkość jego przygotowania. Jednocześnie musimy zdać sobie sprawę z tego, że o profesjonalny piec do pizzy trzeba odpowiednio dbać. Znacznie przedłuży to żywotność urządzenia i zmniejszy ryzyko ewentualnych awarii. Wobec tego, jak można “zaopiekować” się piecem do pizzy, by służył nam jak najdłużej?
Spis treści:
Jak i co ile czyścić piec do pizzy?
Piec do pizzy jest urządzeniem, które będzie narażone na wyjątkowo intensywną eksploatację. Każdego dnia będziemy w nim wypiekać niezliczone ilości smakowitych placków, a tłuszcz i inne resztki, będą osadzać się na jego podzespołach. Wobec tego, by zachować wysoki standard higieniczny, a także przedłużyć żywotność urządzenia, piec do pizzy musi być regularnie czyszczony. Musimy jednak wiedzieć, że w tym wypadku sama woda z mydłem nie będzie najlepszym rozwiązaniem.
Profesjonalny piec do pizzy musi być czyszczony przy użyciu dedykowanych środków. Do ich grona można zaliczyć wszelakie odtłluszczacze, spray’e konserwujące, a także inne detergenty. Co więcej, musimy również pamiętać o tym, że piec do wypieku pizzy powinien być powierzchownie czyszczony na koniec każdego dnia. Dzięki temu będziemy mogli na bieżąco usuwać problematyczne zacieki z tłuszczu i np. przypalone resztki. Jednocześnie co najmniej raz w tygodniu warto przeprowadzić generalne czyszczenie pieca do pizzy, z wykorzystaniem odpowiednich narzędzi i środków. W ten sposób możemy zadbać o poszczególne podzespoły urządzenia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia awarii.
Czy warto wykonywać serwis pieca do pizzy?
Piec do pizzy gastronomiczny jest urządzeniem składającym się z ogromnej ilości komponentów i podzespołów. W zależności od rodzaju wybranego urządzenia, poszczególne elementy będą zużywać się z odmienną częstotliwością. Musimy więc wiedzieć, że regularne sprawdzanie np. systemu palników, płyt szamotowych czy membran jest jednym z niezbędnych zabiegów konserwacyjnych. Warto jednak skorzystać w tym momencie z pomocy profesjonalistów, którzy będą w stanie przeprowadzić kompleksowe oględziny pieca i dokonać ewentualnych napraw.
Niestety, ale nawet najbardziej profesjonalny piec do pizzy może odmówić posłuszeństwa w toku intensywnej eksploatacji. Właśnie dlatego serwis urządzenia jest konieczny, by zachować jego długą żywotność i bezawaryjną pracę. Co więcej, odpowiednia praca pieca do pizzy gwarantuje także równomierne wypiekanie placków, co przekłada się na ich chrupkość oraz intensywny smak. To z pewnością docenią sobie nasi klienci.
Jak poprawnie eksploatować piec do pizzy?
Okazuje się, że poprawna eksploatacja pieca do pizzy ma również ogromny wpływ na jego żywotność. Przede wszystkim piec na pizzę zawsze powinien działać z włączonym termoobiegiem – czyli grzaniem zarówno z góry jak i z dołu. Sama temperatura we wnętrzu urządzenia nie powinna przekraczać 220 stopni Celsjusza. Jest to optymalna wartość do wypieczenia pizzy, a jednocześnie nie naraża samego urządzenia na szybkie zużycie poszczególnych podzespołów.
Pamiętajmy także o tym, by podczas wyłączania pieca do pizzy stopniowo obniżać temperaturę i poczekać do całkowitego wystudzenia urządzenia, zanim zaczniemy jego czyszczenie. Dbając o poprawne wykorzystanie pieców do wypieku pizzy nie będziemy go przeciążać i narażać na nieoczekiwane awarie. Jak łatwo można się domyślić, tak eksploatowany piec na pizzę posłuży nam przez znacznie dłuższy czas.