Kompostowanie odpadów – co wrzucać do kompostownika?

kompostowanie odpadów

Wiele osób mających działkę czy przydomowy ogródek zastanawia się, czy może w jakiś sposób wykorzystać odpady organiczne. Odpowiedzią jest kompostowanie odpadów, które jest nie tylko ekologicznym sposobem na pozbycie się odpadków ale również ekonomicznie opłacalnym!

Kompostowanie odpadów – co oznacza?

Kompostowanie to proces, który polega na rozkładzie materii organicznej. W odróżnieniu od gnicia przebiega z wykorzystaniem tlenu. To przekształcenie składników organicznych ma miejsce z wykorzystaniem bakterii, tlenu i mikroorganizmów. Ostatecznym efektem tego procesu jest właśnie kompost.

To doskonałe źródło darmowego nawozu, który posłuży do użyźniana gleby w ogrodzie. Można go również wykorzystać do kwiatów doniczkowych. Darmowy, ekologiczny i zdrowy – to cechy, które sprawiają, że kompostowanie odpadów staje się coraz popularniejsze.

Gdzie kompostować odpady?

Do wyboru mamy kilka opcji. Zdecydowanie najpopularniejszym rozwiązaniem będzie zakup gotowego kompostownika ogrodowego. Wykonany jest on przeważnie z tworzywa sztucznego. Jest łatwy w utrzymaniu i wygląda estetycznie. Koszt takiego kompostownika zależy od jego wielkości. Nie jest to jednak zbyt drogi zakup.

Kolejna możliwość to zastosowanie drewnianych kompostowników, które z powodzeniem można wykonać we własnym zakresie. Warto zaimpregnować drewno, by nasz kompostownik nie rozleciał się zbyt szybko. Do jego wykonania można wykorzystać stare palety lub deski pozostałe po budowie domu.

Kompostowanie w pryzmie to metoda pozwalająca na przeprowadzenie tego procesu bez wykorzystania kompostowników. Polega na warstwowym układaniu odpadów, które wraz z upływem czasu zamieniają się w kompost. Metoda ta nie jest zbyt estetyczna, nie można odmówić jej jednak skuteczności.

Sposoby kompostowania odpadów

Kompostowanie to prosta czynność, z którą poradzi sobie nawet mało doświadczony ogrodnik. Dla większości osób proces ten polega na wysypaniu odpadów na kupkę. Resztą ma zająć się natura.

Jest jednak kilka sposobów, które mają wpływ na szybsze uzyskanie nawozu. Jednym z nich jest dodanie dżdżownic kalifornijskich, które mogą mocno skrócić czas potrzeby do wyprodukowania kompostu.

Mieszanie co 2-3 tygodnie, używanie czarnej folii, która zwiększa temperaturę to również dobre metody, by podnieść wydajność naszego kompostownika.

Niektórzy używają wapna w dawce około 2 kg na każdy m3 kompostu. Należy jednak pamiętać, że zmniejsza ono ilość azotu w naszym kompoście. W sklepach dostępne są również specjalne preparaty ziołowe lub mineralne, które mają wpływ na szybkość rozkładu naszej biomasy.

Co wrzucamy do kompostownika?

Do kompostownika wrzucamy odpady organiczne. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że prawie 70% odpadów, które produkujemy, jest biodegradowalna.

Można więc w ten sposób pozbyć się większości resztek jedzenia. Kompostownik przyjmie także zielone odpady z ogrodu. Śmiało możemy w ten sposób przerabiać resztki owoców, warzyw i inne pozostałości roślinne, które powstają w kuchni.

Nie warto wrzucać do kompostownika roślin iglastych. Mogą one przyczynić się do powstania kwasowego odczynu gleby.

To wrzucaj do kompostownika:

  • Resztki jedzenia,
  • Zielone odpady z ogrodu,
  • Resztki owoców, warzyw,
  • Skorupki jajek.

Tego nie wrzucaj do kompostownika:

  • Roślin iglastych,
  • Kości,
  • Śmieci nieorganicznych.

W jaki sposób wykorzystać skompostowane odpady?

Kompost to doskonały nawóz, który wykorzystać można do nawożenia właściwie każdej rośliny. Idealnie sprawdzi się na grządkach, śmiało można posypać nim trawnik. To zdrowy i w pełni ekologiczny produkt, który przyda się każdemu ogrodnikowi.

Kompost jest doskonałą alternatywą dla nawozów mineralnych. Ma nad nimi tę przewagę, że jest w 100% naturalny!